"قانون اساسی عالی‌ترین سند تقنینی یک کشور است که رابطه میان قدرت سیاسی و شهروندان یک کشور را تأمین می کند. "

سه‌شنبه ۱۳۹۹/۱۰/۲۳ - ۹:۱۶
طیبسییب

این مطلب را دکتور عباس بصیر وزیر تحصیلات عالی در محفل گرامی داشت از هفدهمین سالگرد قانون اساسی افغانستان که در وزارت تحصیلات عالی دایر گردید، بیان کرد.

در این مجلس دکتر ابوبکر متقی عضو کمیسیون مستقل نظارت بر تطبیق قانون اساسی، معینان وزارت تحصیلات عالی، رؤسای ادارات مرکزی و شماری از رؤسای پوهنتون های دولتی نیز حضور داشتند.

وزیر تحصیلات عالی، قانون اساسی را یکی از بهترین قانون های عنوان کرد که به گفته وی "مبتنی بر یک سلسله اصول و اساسات مشخص و واضح حقوق بشری می باشد و منبع یا عامل مهمی برای همبستگی ملت افغانستان و مردم عزیز افغانستان به حساب می آید."

وی افزود که از این جهت این قانون اساسی نقطۀ عطف در تاریخ تصویب قوانین افغانستان می باشد که در آن تکثر قومی، فرهنگی و هویت کوچک در چتر هویت بزرگ افغان به رسمیت شناخته شده و دسترسی به تحصیل، حق انتقاد، آزادی بیان به گونه واضح تسجیل گردیده است.

دکتور عباس بصیر وزیر تحصیلات عالی تأکید کرد که نقش نظام تحصیلی در عرصۀ گسترش فهم و تفسیر از قانون مهم است و وزارت تحصیلات عالی تلاش می ورزد تا به عنوان مولدان فکر و اندیشه، مرجع تفسیر و تشریح قانون اساسی باشد و از رهگذر پوهنحی های حقوق در این زمینه مسؤلیت خویش را انجام دهد.

دکتر ابوبکر متقی عضو کمیسیون مستقل نظارت برتطبیق قانون اساسی نیز در زمینۀ غنای قانون اساسی و نقش وزارت تحصیلات عالی در راستای ترویج فهم از قانون در کشور صحبت کرد و گفت که در قوانین اکثر کشورهای اسلامی دین مردم اسلام خوانده شده، اما در مادۀ دوم قانون اساسی افغانستان، دین دولت، اسلام خوانده شده است که این خود عامل برتری قانون اساسی افغانستان بر سایر قوانین کشور های اسلامی می باشد.

دکتر متقی هم چنان گفت که قانون اساسی افغانستان عوامل تبعیض را از نگاه جنسیتی و سایر عوامل از بین برده و زمینه یکسان فعالیت همه اقشار جامعه را به رسمیت شناخته است. وی هم چنان به وزارت تحصیلات عالی پیشنهاد کرد که تا در پایان نامه های رشته های حقوق نهادهای دولتی و خصوصی مسأله تفسیر قانون اساسی و ماده های آن را درنظر بگیرند تا فهم حقوقی از قانون در جامعه گسترش پیدا کند.

پوهندوی سید فرهاد شهید زاده معین امور محصلان وزارت تحصیلات عالی، نیز با بحث روی ضرورت وجود قانون در جامعه برای تأمین نظم و وحدت و پاسخ به پیشنهادات دکتر متقی در زمینه، گفت که وزارت تحصیلات عالی با انکشاف، طرح و تصویب مقرره ها، لوایح، طرزالعمل‌ها و رهنمودها توانسته زمینه های نظم بخشی و سهولت را ایجاد کرده و در بخش تطبیق قانون اساسی نقش اساسی را ایفا کند.

پوهنوال لیلما شریفی یما رئیس پوهنتون تعلیم و تربیۀ شهید استاد ربانی نیز در زمینه صحبت کرد و قانون اساسی افغانستان را مظهر وحدت و پیشرفت در زمینه رفع تبعیض و تأمین عدالت عنوان کرد. وی افزود: " قانون اساسی حاضر، برپایۀ دموکراسی وضع شده است که در آن برابری شهروندان تضمین گردیده، برمنع تبعیض صحه گذاشته شده، برموقف زنان در جامعه تأکید صورت گرفته و جایگاه آن‌ها همانند مردان تثبیت شده است."

محفل با دعای خیر و رستگاری مردم افغانستان خانمه یافت.

تازه خبرونه

پنجشنبه ۱۳۹۹/۱۲/۱۴ - ۹:۴۰

لوړو زده‌کړو وزارت چمتو دی څو د ۱۴۰۰ کال د ونو کېنولو په جشن کې په پراخه توګه ونډه واخلي.

دغه خبره د لوړو زده‌کړو وزیر ډاکټر عباس بصیر د چاپیریال ساتنې ملي ادارې له رییس شاه زمان میوندي سره په لیدنه کې وکړه.

د لوړو زده کړو وزیر د چاپېریال ساتنې ملي ادارې له‌خوا د ۱۴۰۰ کال د. . .

پنجشنبه ۱۳۹۹/۱۲/۱۴ - ۹:۳۴

د ژبو او ادبیاتو پوهنځي علمی غړو لپاره د څیړنې میتود ورکشاپ جوړ شو

د څیړنیز میتود ورکشاپونو په دوام کې چې مخکې د دې پوهنتون د نورو پوهنځيیو لپاره د پوهنتون علمي څیړنیز مرکز له خوا ترسره شوی و، د لږ ځنډ وروسته د ژبو او ادبیاتو پوهنځی لپاره هم جوړشو، چې. . .

پنجشنبه ۱۳۹۹/۱۲/۱۴ - ۹:۳۱

د ملکي کارکونکو لپاره د نوي ارزونې میتودونو په اړه ورکشاپ جوړ شو

د ملکي کارکونکو لپاره د نوي ارزونې میتودونو په اړه ورکشاپ ترسره شو، دا ورکشاپ د دوه ورځو لپاره د شهید استاد رباني ښوونې او روزنې پوهنتون د درېیم، څلورم، پنځم او شپږم بستونو کارکونکو. . .

BACK TO NEWS